Opti-Build case study 1

Beschrijving project

In dit voorbeeld werken we met een gemiddelde vrijstaande ééngezinswoning. Op het gelijkvloers bevindt zich een leefruimte met open keuken, een berging, een toilet en een garage. Op de eerste verdieping bevinden zich 4 kleine slaapkamers en een badkamer. De woning heeft geen kelder of zolder en de totale bruikbare vloeroppervlakte van de woning bedraagt 275 m².

De bouwaanvraag voor deze woning werd ingediend in 2015 en de woning moet dus een E-peil halen onder de E60 en een K-peil onder de K40. De bouwheer wilde voldoen aan alle normen, maar had niet de ambitie om het veel beter te doen dan de EPB norm.

Door uit te gaan van de isolatie, ramen en technieken (verwarming, ventilatie, ...) vooropgesteld door het bouwteam bekomen we E57 en K36.

Belangrijk: de houten kepers in het hellend dak hebben een hoogte van 22 cm.

Resultaten Opti-Build

Op de onderstaande grafiek worden alle mogelijke manieren waarop deze woning geïsoleerd kan worden weergegeven als blauwe punten. Op de X-as staat het isolatiepeil of K-peil van de woning en op de Y-as staat de materiaalkost van de isolatie en ramen.

Opti-Build case study 1

In de onderstaande tabel: het verschil tussen de combinatie van isolatie en ramen in het initieel voorstel en de optimale combinatie.

Initieel voorstel (groene punt op grafiek) Optimale combinatie (rode punt op grafiek)
Isolatie buitenmuur 14 cm PUR 10 cm Unilin - Utherm wall
Isolatie plat dak 16.2 cm PUR 14 cm IKO enertherm - MG
Isolatie hellend dak 22 cm minerale wol tss. houten balken 22 cm URSA - PURE 35 QN tss. houten balken
6cm DOW - ROOFMATE TG-A bovenop houten balken
Vloer boven grond 10 cm gespoten PUR 10 cm gespoten PUR
Raamprofielen aluminium profiel met Uf-waarde = 2.00 W/m²K aluminium profiel met Uf-waarde = 2.00 W/m²K
Glassoort dubbel glas met Ug-waarde = 1.0 W/m²K dubbel glas met Ug-waarde = 1.0 W/m²K
Isolatiepeil K36 K36
Totale materiaalkost
(excl. BTW)
€ 37.783 € 31.041

Conclusies

In deze woning werd een besparing van € 6.742 gerealiseerd, verder kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • De isolatie in het voorstel is niet evenwichtig verdeeld over de buitenschil van het gebouw. De muur en het plat dak zijn veel beter geisoleerd dan het hellend dak en dit heeft niet veel zin. Het is altijd goed om een zo evenwichtig mogelijke isolatieschil te creëren en daarom stelt OptiBuild voor om iets meer isolatie in het hellend dak te voorzien en iets minder isolatie in de muur en het plat dak. In het hellend dak wordt 22 cm isolatie tussen de houten balken voorzien en 6cm extra bovenop de houten balken.

  • De besparing van € 6.742 wordt vooral gerealiseerd omdat er op bepaalde plaatsten dunnere isolatiepaketten gebruikt worden en men kiest voor goedkopere materialen die even goed isoleren. Het feit dat er op bepaalde plaatsen met dunnere isolatie gewerkt wordt, heeft geen negatieve gevolgen, zolang het isolatiepeil of K-peil van de woning hetzelfde blijft.

  • De raamprofielen en het type glas werden niet aangepast omdat het hier relatief duur is om te werken met beter isolerende profielen en driedubbel glas.

  • We zien dat de onderkant van de blauwe puntenwolk een kort lineair stijgend stuk heeft tussen K40 en K38 en een exponentieel stijgend stuk tussen K38 en K24. Het is altijd aan te raden om in de buurt van het knikpunt tussen het lineair stijgend en exponentieel stijgend stuk te zitten. Als men op het lineair stijgend stuk zit kost het immers niet veel extra om een beter isolatiepeil te halen en als men op het exponentieel stijgend stuk zit kost het wel veel extra om een beter isolatiepeil te behalen en dit geld kan men beter investeren in betere technieken (verwarming, ventilatie, PV panelen, zonnecollector, ...). In dit geval ligt het knikpunt rond K38 en dit is voor elke woning anders. De vorm en de ligging van de blauwe puntenwolk wordt immers bepaald door de vorm van het gebouw, de grootte van de raampartijen, de randvoorwaarde waaraan de isolatie en ramen moeten voldoen,...