Opti-Build case study 2

Beschrijving project

In dit voorbeeld werken we met een goed geïsoleerde vrijstaande ééngezinswoning. Op het gelijkvloers bevindt zich een leefruimte met open keuken, een berging, een bureau, een toilet en een garage. Op de eerste verdieping bevinden zich 3 grote slaapkamers, een toilet en een badkamer. De woning is gedeeltelijk onderkelderd en de totale bruikbare vloeroppervlakte van de woning bedraagt 250 m².

De bouwaanvraag voor deze woning werd ingediend in 2015 en de woning moet dus een E-peil halen onder de E60 en een K-peil onder de K40. De bouwheer wilde E30 nastreven en had daarom veel isolatie voorzien.

Door uit te gaan van de voorgestelde isolatie, ramen en technieken (verwarming, ventilatie, ...) bekomen we E30 en K30.

Resultaten Opti-Build

Op de onderstaande grafiek worden alle mogelijke manieren waarop deze woning geïsoleerd kan worden als blauwe punten weergegeven. Op de X-as staat het isolatiepeil of K-peil van de woning en op de Y-as staat de materiaalkost van de isolatie en ramen.

Opti-Build case study 2

In de onderstaande tabel: het verschil tussen de combinatie van isolatie en ramen in het initieel voorstel en de optimale combinatie

Initieel voorstel (groene punt op grafiek) Optimale combinatie (rode punt op grafiek)
Isolatie buitenmuur 14 cm Resol 11 cm DOW / BauderPIR W
Isolatie plat dak 20 cm PIR 16 cm Unilin / UTHERM roof PIR L
Vloer boven grond 14 cm gespoten PUR 10 cm gespoten PUR
Vloer boven kelder 14 cm gespoten PUR 10 cm gespoten PUR
Raamprofielen aluminium profiel met Uf-waarde = 2.00 W/m²K aluminium profiel met Uf-waarde = 1.80 W/m²K
Glassoort dubbel glas met Ug-waarde = 1.0 W/m²K dubbel glas met Ug-waarde = 0.6 W/m²K
Isolatiepeil K30 K30
Totale materiaalkost
(excl. BTW)
€ 40.801 € 31.578

Conclusies

In deze woning werd een besparing van € 9.223 gerealiseerd, verder kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • De isolatie in het initieel voorstel is niet evenwichtig verdeeld over de buitenschil van het gebouw. De muur en het plat dak zijn veel te goed geïsoleerd in vergelijking met de ramen. Daarom zien we dat in de optimale oplossing gekozen wordt voor beter isolerende ramen en iets minder isolatie in de muren en het plat dak.

  • De besparing van € 9.223 wordt vooral gerealiseerd omdat er veel minder isolatie gebruikt wordt en men kiest voor goedkopere materialen die even goed isoleren. Om toch hetzelfde isolatiepeil te behouden wordt de minder dikke isolatie gecompenseerd met beter isolerende ramen.

  • Ramen zijn altijd het zwakke punt in de isolatieschil. Investeren in beter ramen heeft dus niet alleen een positieve impact op het isolatiepeil van de woning maar zorgt ook voor een merkelijk aangenamer leefcomfort.

  • Projecten die BEN (Bijna Energie Neutraal of E30) willen zijn, moeten een isolatiepeil van K30 nastreven. Deze woning behaalt K30 en heeft dus een goede basis om tot E30 te komen.